Rockit.cz Česká scéna: Co nového z domova? - VI/2014

26.06.2014 07:00

Vítám vás u třetího souhrnného přehledu, toho, co se na naší domácí scéně tento měsíc odehrálo. Každý měsíc si zde zopakujeme hudební dění v České republice. Součástí článku budou komentáře nám dobře známých parťáků, se kterými se setkávám ať už na pódiu, nebo třeba i pod ním. V červnu se toho vlastně ani tolik nestalo… Největší událost byla bezpochyby vydání novinkové desky Skywalkerů (recenze) a její křest (fotky). A jelikož o nich tu žvatláme furt, tak se zmíníme „pouze“ prostřednictvím nového videoklipu. A čemu, že se budeme věnovat? Zejména českým festivalům, zprzněnému Facebooku a také výhře slovenských parťáků From Our Hands v soutěži PlanetRox.

Podpořte sponzora rubriky e-shop Rockit.cz!

 

Poslední dobou se zaobírám myšlenkou, že až facebook zkrouhne viditelnost příspěvků na nulu, tak čtenost rázem padne o 90 % dolů. Možná jsem moc pesimistický, ale pozitivní dopad to na žádné nám podobné médium mít nebude… Jak bude vypadat jejich budoucnost? Zpátky ke kořenům, kdy hudební informace budou hledat již pouze opravdoví fajnšmejkři! Co na to říkají Kuba Pošlolka (Rock&Pop) a Gumi (Klubovna – CoreMusic.cz)?

Kuba: „Rozhodně bych tolik pesimistický nebyl. Facebook sice umožňuje (nebo dříve umožňoval) obsah z webzinu dostat rychle mezi všechny "fanoušky", ovšem webziny jako také samostatně a dobře fungovaly ještě před tím, než Facebook a podobné sociální sítě vůbec začaly existovat. Sám si pamatuji na doby, kdy jsem každých pár hodin netrpělivě kontroloval nový obsah na serverech iPunk a Kvakpunkrock (R.I.P.). Tyhle servery fungovaly skvěle bez jakékoli pomoci sociálních sítí a pro mě osobně to mělo mnohem větší kouzlo. Pokud tedy Facebook bude pokračovat ve své strategii placených příspěvků, asi nezbyde nic jiného, než se vrátit do do stádia, kdy si nadšenci budou muset naučit novinky o svých oblíbených kapelách opět vyhledávat sami bez toho, aniž by jim je Facebook servíroval až pod nos...“

Gumi: „Abych řekl pravdu, tak se tímto tématech zabývám relativně krátkou dobu, protože to na mne dříve na jakožto běžného fanouška / uživatele stránek nemělo žádný vliv, neboť něco takového v podstatě běžný uživatel nezaznamená. Jenže jsem cca. před čtvrt rokem uvedl do života a chodu stránku svojí rubriky Klubovna a zde již to zaznamenat jde. Tak trochu paradoxně jsem tuhle stránku přivedl na svět tuším dva dny po zkrouhnutí viditelnosti příspěvků na ona mizerná 2 %. Rozdíl mezi dřívějšími "zlatými" časy, kdy se údajně zobrazil obsah na celkových 100 %, znám tedy jen z doslechu.

FB ale podle posledních zpráv i YouTube spěje do fáze "Zaplať, nebo nejsi vidět". Jako jedinou výhodu vidím to, že přestanou pravděpodobně aktivně fungovat ty k*kotský stránky typu "Najde se zde 1 000 000 fanoušků...", "Jo aha ty seš Ovečkin", "Otec přistihl svou dceru při onanii v jejím pokoji atd.", protože firmy, který dříve podobný stránky zkupovaly pro svůj komerční obsah, si nyní raději zainvestují do vlastní reprezentativnější kampaně. Jiný pozitivum v tom fakt nevidím. FB byl dřív místem, kde jsi mohl zazářit i skrze svou kreativitu nebo kvalitní obsah. Nyní tahle situace nahrává "hlavounům" s kapitálem, který ten budget na rozdíl od nadšeneckých stránek mají. Pochybuju, že stránky jako INE nebo coreMusic.cz budou dlouhodobě ochotný a zejména schopný platit každý příspěvek na zdi. V případě dlouhodobého "vypnutí" na nulu by to mohlo znamenat definitivní konec těhle stránek. Ačkoliv jsem byl zprvu také podobně skeptický, myslím, že se dá na celé věci ještě zapracovat a na danou situaci se předem připravit. Hlavní je komunikace s fans, protože pokud nemáte na stránce aktivní fanoušky, i zájem o ně klesá, což ostatně dokáže posoudit každý vlastník stránek v týdenním přehledu viditelnosti. Zdá se mi, že se tu obecně docela nedbá na interakci mezi ziny / kapelami a fanoušky, což mi občas u podobných stránek celkem vadí. V tomhle směru bychom měli přebrat trochu inciativy, protože čekání na spasení (že si třeba webzin podchytí větší sponzor) nemusí přijít .

Momentálně proto tyto věci řešíme intenzivně hlavně v rámci nové fúze Klubovny a ROCKCASTU, protože jsou kluci v tomhle směru už o dost zběhlejší a zkušenější. A osobně začínám i přes původní skepsi uvažovat o lehkém dotování výrazných příspěvků na zdi. Slyšel jsem, že i za pade se dá sledovanost poměrně solidně vytáhnout. Tak uvidíme, co to udělá. Ale jak už jsem psal výše: Pro webziny je do budoucna dle mého hlavní pokusit si uchovat co největší jádro aktivních fanoušků a kapel, kteří mají o jeho činnost zájem. Jinak bude celá práce a snaha postrádat smysl.“

                                                                                        

První hudební vložka, kterou si zpestříme dnešní Scénu, bude novinková skladba od Turnovské kapely Capture Or Kill. Dejte si Animal Hate!

 

Další zásadní téma, jež se nám v současném slunečním počasí nabízí, jsou festivaly. Ty jsou již opravdu za dveřmi, pojďme tedy zhodnotit jejich letošní úroveň. Pro mnoho lidí bude jistě zklamáním, oproti ročníkům minulým, slabé obsazení oblíbeného Rock for People. A naopak příjemně letos překvapili Brutal a Mighty Sounds! Jak tuto trojici hodnotí Michal Škrabák (River Jordan) a Kuba Trenz (We Came from Horror)?

Michal: „Trochu jsem se zprvu musel zorientovat v již po několik let přeteklém poháru festivalů. S nadhledem bych rozevřel pohled do všech žánrových koutů, protože letos se na veknovních eventech vyrojilo mnoho kapel začínajích svoji kariéru v 80. a 90. letech, tedy letech mého bujarého mládí a inspirace. Nebudu zmiňovat kvalitu zastoupení českých interpretů, mimo těch, kteří opět vydrželi od dob, kdy jsem strkal kazety do walkmanu a přetáčel alba tuškou. Vlastně mimo jednoho. Totiž i přes přiznanou kvalitu se česká jména hudebních formací během léta tak zajídají, až se vám chce z toho zvracet. Vyjma alternativních festivalů dávající prostor lokálním kapelám, které samozřejmě přitáhnou své příznivce a mladou spontánní energií dokážou strhnout davy. O tom by měly být festivaly především, o oslovení různých žánrových fanoušků najednou a nabídnutí svého autorského pohledu do hudební duše.

Tak tedy rok dvacet čtrnáct..

Původní rockabilly ska punk hardcore festival Mighty Sounds, na jehož prvním ročníku jsme hráli v roce 2004, byl pravým českým Woodstockem s blátem po kolena. Dnes po 10 letech vyrostl v jeden z největších českých festů a letos se na jeho pódiu objeví taková ikona jako jsou 7 Seconds. Formace založena roku 1980 jako první v historii označena žánrem hardcore. Nenechal bych si ujít a upozorňuji, že KZL bude rozhodně provozovat diving do prvních řad, tedy chraňte si hlavy. Další palbou do davu budou rozhodně Madball, na jejichž 'Set It Off' jsem v prvním ročníku na gymplu společně s Radkem z Clou začínali dělat první vlastní zkušebnu. Mighty toho přináší hodně a zaujme alternativní fans jakéhokoli zaměření.

Co se týče Rock 4 People, z jehož plakátu na všechny řve Vegy, nedá se nezmínit současné kytarové krále Biffy Clyro, kteří již svou brilantní hudební a světelnou show předvedli minulý rok v Roxy - a pro mne to byl koncert roku. Simon Neil ví přesně, co chce hudebně říct, říká to geniálně a nelze ho při vší jeho skromnosti nepochopit. Pro pamětníky rozhodně bude přínosem vystoupení alternativních Afghan Whigs též pocházejících z undergroundu 80. let. V neposlední řadě po zmenšení zásob destilátů na místnch barech bych rozhodně vyzkoušel blues Stevena Seagala, člověk nikdy neví, kdy může komu zlomit ruku.

A pojdmě k mezinárodnímu nabitému Brutal Assault. Již z názvu patrno, že se pojede na červenou od začátku do konce, a letos v tom nejsytějším odstínu: Tedy rozhodně z legend Sick Of It All, Ignite, H2O, Converge. Za screamo mladíky Architects a Bring Me The Horizon a opět je tu chvilka pro pamětníky. Pro mne rozhodně zajímaví zakladatelé death-metalu Obituary s kořeny opět v 80. letech a konečně se dostávám i k české formaci a tou je Krabathor (!), jejichž opus 'Only our death is welcome' mi řval do uší už na konci základní školy. Zajímalo by mne, jak jejich tvorba vypadá dnes, i když jsem utekl hudebně na druhý břeh řeky.

Upřímně tuto chvíli, kdy tento artikl píšu, mám ovšem největší chuť zajet do Trenčína si poslechnout začínající britskou scénu 90. let a na mnoho let velkou ispiraci pro ostrovní muziku - a těmi jsou londýnští Suede. Jejich vliv na celou hudební produkci je obrovský a singl 'Animal Nitrate' byl v roce 1993 naprosto nadčasový.

Putování po festivalové trávě s páskou na ruce bych uzavřel ve sportovní hale s myslím největším vrcholem léta, a tím bude pro mnohé fans a mé přátele koncert Blink 182. Kdo věřil, dočkal se. Děkujme Conspiracy. See you at The Rock Show!“

Kuba:Pro mě je Rock For People něco jako král mezi českýma fesťákama a s těžkým srdcem vzpomínám na ročníky 2011 a 2013, kde jsme mezi headlinery mohli vidět jména jako My Chemical Romance, Bullet For My Valentine, Anberlin, 30STM a dalších kupu hvězd, až jsem nevěděl, kam skočit dřív. Letos je to, jak říkáš, hodně slabý a Rockáč zkrátka selhal. I tak se však musím přiznat, že jsem lístek koupil, protože atmosféra tohodle festivalu je tu prostě bezkonkurenční. Ach ta nostalgie.

Co se týče Mighty Sounds musím přiznat že mi jména  účinkujících kapel moc neříkaj, ale takovej Brutal Assault vypadá opravdu našlapaně a letos asi bude volbou pro většinu rockovýho publika, co je zvyklá na pořádnej nářez.

Za sebe musím taky ještě dodat, že jako nejzajímavější letní akce se mi jeví koncert Silverstein. To mě letos táhne hudebně nejvíc a rozhodně si to nenechám ujít.“

 

Co teď? Samozřejmě nemůžeme vynechat přátelsky pojatý videoklip k písni Island od starých známých Skywalker!  A proč si neposlechnout rovnou celou desku? ZDE!

 

From Our Hands vyhráli soutěž Planet Rox a zaslouženě letí do kanady! Jak hodnotí volbu poroty předchozí vítězové Honza Kučera z kapely Skywalker a Tomáš Hennel z Criminal Colection?

Honza: „Letos v kontestu, díky kterýmu jsme jeli do Kanady my, byla hromada kapel, který patřej mezi naše kamarády a často s nima sdílíme stage. Proto není snadný zvolit, kdo by měl bejt můj favorit. Jelikož ale FOH znám o pár let dýl, patřili mezi ikony československý scény ještě v době, kdy my se Skywalker jsme skládali úplně první nápady někde do šuplíku, chovám k nim docela jinej level respektu. A tak je asi fér říct, že jsem jim vítězství přál, taky jsem ho dost jasně očekával, myslím, že je super, že se kluci podívají za moře, protože to je fakt neskutečně dobrá kapela. Gratuluju.

Jo a pokud by se někdo chtěl vztekat, že to je slovenská kapela v český soutěži, tak ať si políbí prdel.

Tom: “Než něco budu psát k vítězovi tohoto ročníku, chtěl bych říct, že Planet Rox je skvělá soutěž. Líbí se mi, že snad jako jediná u nás má kapelám co nabídnout a jejím hlavním cílem není, jak to teď bývá zvykem, reklama nějakého produktu, ale opravdu pomoct kapele. Je úplně jedno, co máš za vybavení, jakým autem jezdíš na koncerty a jestli nahráváš desku v profi studiu Petra Jandy, který třeba ani moderním žánrům nerozumí a nedokáže pro kapelu udělat to, co ona sama potřebuje. Cestovat, sbírat zkušenosti, poznávat nové lidi, to je přesně, o čem by to vše mělo podle mého názoru být. Popravdě se fakt divím, že o tuhle soutěž není pořádný zájem a není více propagována různými hudebními servery. Holt to vše asi funguje jinak. To bych se ale musel zbytečně moc rozepisovat o jiném tématu.

Byl jsem o víkendu na finále Planet Rox v Ostravě a mimo From Our Hands tam hrála spousta skvělých kapel, z nichž většinu znám osobně a jsou to moji kamarádi. Opaváci The Fall Of Ghostface, i když jsem jejich set nestihl, tak vím jaké doukážou rozpoutat peklo pod pódiem i na pódiu. Fakt super. Artificial Life jsou taky parádní, mladá kapela.

Pokud jde ale o From Our Hands, myslím si, že vítězství si zasloužili naprosto oprávněně. Jsou to profíci. Pamatuju si, když přestala hrát kapela Transpanama a oni vypustili na Bandzone pod názvem From Our Hands první ukázku ze své nové tvorby. Okamžitě si z toho skoro všichni sedli na prdel, protože do té doby to takhle nikdo nedokázal udělat. Podle mého názoru se jim v Česku a na Slovensku málokdo vyrovná a já je beru jako jednu z nejlepších kapel u nás. Budou skvělým reprezentantem na Envol Et Macadam. Kdybych se tedy měl vžít do role porotce, můj hlas by patřil jim.“

 

Hentai Corporation mezi hvězdy! Hentajové se nedávno dostali na hvězdně obsazené pódium a vystoupili po bohu Avenged Sevenfold, Limp Bizkt nebo Roba Zombie! Jak jejich vystoupení hodnotí lídr kapely Atari Terror Dan Kurz? Btw nemyslíte, že by se Ráďa mohl chytit v nějakém chystaném filmu Roba Zombieho?

Kurz (Atari Terror): Hentai vedle velkých hvězd... no, kdo zná Hentai osobně, tak ví, že se s velkejma hvězdama můžou měřit už dávno, protože to je jediná pravá „rokenrolová“ kapela u nás, jesimi rozumíte. Myslim, že i Lemmy by je pochválil. Ne, si teď dělám trochu prdel z toho, jak jedou do plnejch se všim všudy. Na Érodromu jsem byl a viděl jsem je. Pro mě je to velká kapela už pár let a to, že tam hráli místo Megadeth, mě nijak nepřekvapuje a jsem za to rád. Jsou suverénní, jístý v tom, co hrajou, a dělaj to skvěle. Limp Bizkit smázli úplně s přehledem... resp. všechny smázli (Avenged jsem už neviděl), protože oni jsou uvěřitelní. Samozřejmě je to celý trochu divadlo, a i přesto, že jsou to zvířata, jsou to velmi chytří a vzdělaní kluci... a to nemyslim ironicky. A jejich pódiová prezentace je úplně někde jinde než u většiny nejen českejch kapel. A to že je Ráďa voráchlej, leckdy až možná přes čáru, vůbec nevadí. Já jim to věřim a můžu jen tiše závidět, že jsem takovej slušnej kluk, kterej nikoho neuráží, hehe.

 

Ok! Čím to zakončíme? Dáme šanci mixu několika žánrů jménem 3logit, kteří se nám pochlubí písní All Senses Awake! 

 

Vy, kteří jste článek přečetli až do konce, využijte, prosím, tlačítko share níže na stránce a pomozte jej šířit dále "do světa". Děkujeme.

 

Opáčko: 

 

Do rubriky "CZ/SK scéna pohledem", která této předcházela, přispěli (řazeno chronologicky):

Sláva Bareš