Rockit.cz Album roku 2012 podle redakce iPunk.cz

06.01.2013 10:40

Tak jako minulý rok vám přinášíme hlasování o nejlepší desku roku. V rámci této rubriky vám také nabízíme alba roku československých interpretů. Zároveň vám připomenu, že se můžete zúčastnit finálního hlasování o nejlepší desku tohoto roku, a to v anketě níže pod článkem.

Názorů kapel již bylo dost, nyní se podíváme na zoubek trošku jiné sortě lidí, a to naším kolegům z redakce iPunk.

 

Petr Janoch

NOFX – Self-Entitled (recenze)

Ne, aktuální deska NOFX rozhodně není nejlepší nahrávkou roku 2012, jen blázen nebo naiva by takto označil cokoliv od NOFX. Ale o tom tito pánové fakt nejsou. Kupodivu, deska “Self-Entitled” se v mých přehrávačích usadila asi nejdéle, proto volím jako desku roku právě ji. V době, kdy elektronika je úplně všude, je občas dobrý si vzpomenout na punk-rockový základy. Kytara, basa, bicí, k tomu pořádný kopec legrace a chytlavých tónů, půl hodinky a je vymalováno. Žádný velký umění to není, přesto dokáží NOFX nenudit. Pro mě překvapení roku a palec nahoru.

 

Filip “Floček” Nekola

Enter Shikari – A Flash Flood of Colour (recenze)

Není nic, co by mě za posledních několik let bavilo tak moc jako britští Enter Shikari. V srpnu 2007 mě nadchla jejich show na německém Highfieldu, na jaře 2009 druhé album “Common Dreads” a na začátku letošního roku mě do hudebního tranzu poslala třetí deska “A Flash Flood of Colour”, která se už teď stala jedním z mých nejoblíbenějších alb vůbec. Totální zvuk, netradiční rytmy, michání stylů, energie, talent a v neposlední řadě názory kapely vytvářejí dokonalou kombinaci všeho, co jsem si na moderní desce mohl přát. Jednoznačná volba, nic lepšího rok 2012 v mých uších nenabídl.

 

Jesse Underdog

The All-American Rejects – Kids in the Street (iPunk recenze)

Mezi alba, které se u mě letos vyjímaly, patří jistě čtvrté studiové od Rejects. Extrémně chytlavé melodie a alternativně popový sound kontrují pro rádiovou kulturu nezvyklé a často složité kompozice, propracované aranže vystupují na úroveň plnohodnotných linek a celou deskou prorůstá dozvuk deprese předcházející jejímu vzniku. Jakmile si dáte tu práci a do “Kids in the Street” proniknete, album se vám odmění krásným a dlouhodobým vztahem. A jako bonus (a to doslova, jelikož se tady bavíme o deluxe edici desky) “Kids in the Street” obsahuje jednu z nejskvostnějších skladeb roku 2012 Drown Next to Me.

 

Vašek Janeček

Apple Shampoo – Seriously Cool

Dva kamarádi se na střední rozhodnou, že si spolu zahrají pár písniček od oblíbené kapely. Po určité době se rozhodnou, že i založí kapelu a nahrají album. Určitě jste podobný scénář už několikrát četli a výsledky takových mladých kapel jsou většinou tragické. Tentokrát tomu tak ale není. Teenageři z Manchesteru Apple Shampoo na svém debutovém albu Seriously Cool předvádí nápaditý, zvukově vyvážený a svěží moderní pop punk. Ano je hodně měkký, dětinský a rozhodně není dokonalý, ale co byste chtěli od dvou kluků, kteří nemají ani bubeníka ani producenta? I bez nich dokázali to, co většina kapel nedokáže za celou dobu své existence. A to zaujmout.

 

Petr K

River Jumpers – Chapters

Bavila mě letos spousta desek, některé více, některé méně. Překvapivě ale vyhrála ta, jejíž booklet je nejošklivější, má nejchudší produkci, kapelu samotnou moc lidí ani nezná a rozhodně nebude vévodit každoročním žebříčkům. Proč mě ale zaujala natolik, že v přehrávači jsem právě tuto s radostí točil nejvíce? Přímočarost, dravost, zdravá nasranost, skvělé refrény – tohle vše by měla poctivá punkrocková deska mít, a tady si to užijete do sytosti a zadarmo. Věřím, že o téhle partě z anglického Brightonu ještě uslyšíme.

 

 

Hlasování ukončeno

 

Čtěte také:

Album roku 2012 podle kapely Zoči Voči

Album roku 2012 podle kapely Momma Knows Best

Album roku 2012 podle kapely We on the Moon

Album roku 2012 podle kapely Pipes and Pints

Album roku 2012 podle kapely Skywalker

Album roku 2012 podle kapely Faces Are Fiction

 

 

Sláva Bareš