Report: Yellowcard + 3 Feet Smaller; Praha - 31.08.2011

01.09.2011 10:39

Kdo: Yellowcard (USA) + 3 Feet Smaller (AUT)
Kde: Praha - Lucerna Music Bar
Kdy: 31.08.2011

 

Včera večer jsme byli v Čechách poprvé svědky vystoupení jedné z ikon současného pop-punku formace Yellowcard, která sem zavítala, aby představila (nejen) své aktuální album s titulem When You're Through Thinking, Say Yes. A hned na úvod můžu předeslat, že koncert to byl po všech stránkách nadmíru vydařený.

Než se však na podium pánové dostali, tak jim samozřejmě musel publikum někdo rozehřát. A to se bezesporu povedlo punkrockové čtveřici 3 Feet Smaller, která pochází ze sousedního Rakouska. Ti svůj set nakopli s vypalovačkou December 32nd, přičemž další tracky nezůstávaly pozadu. Hlavně je potřeba zmínit, jak výborně kapela, zejména její frontman Marcus Smaller, komunikovala s publikem. Mimo společných popěvků se podařilo i přimět návštěvníky k tomu, aby se na znamení přestali zcela hýbat či aby se pohybovali jako ve zpomaleném filmu. No řeknu vám, bylo to neskutečně vtipné a já se u předkapely už hodně dlouho takhle nepobavil! Dokonce byl přidán ještě jeden přídavek a pak už se mohla chystat stage pro hlavní hvězdu večera.

Yellowcard se na ní zjevili ve 21:45 a publikum je odměnilo hlasitým pokřikem. Show, která měla trvat nějakých osmdesát minut, se pak rozjela za tónů houslí, neboť otvírákem byla píseň For You, and Your Denial, tedy první singl právě z aktuální placky. Ač rakousští předskokané sklidli slušné ovace, tak s tím, co se dělo při YC, se to nedá srovnávat. Lidé tleskali, skákali, sborově zpívali; energie nebyla nejen na podiu, nýbrž v celém sále. Frontman Ryan Key a houslista Sean Mackin se při hraní neustále smáli, pobíhali a byli s publikem nablízku. Zbytek skupiny se však nenechával zahanbit a hrál, co mu síly stačily.

Zazněly tu songy jak ty starší, např. Lights And Sounds, Only One, Way Away či má oblíbená Life of a Salesman, tak ty nové, k nimž se řadily With You Around nebo baladická Hang You Up. Ale je zbytečné hodnotit každý zvlášť, všechny stály za to a i člověka, který tuto bandu pořádně naposlouchanou neměl, musely chytnout. V závěru přišly po krátké pauze na řadu tři přídavky, včetně hitovky Ocean Avenue, pocházející z legendární desky nesoucí stejný název. Pak proběhla ještě upřímná děkovačka a plácání rukou s věrnými příznivci, přičemž pánové slíbili, že se k nám brzy vrátí. Prahy je prý učarovala a vzhledem k atmosféře v Lucerna Music Baru se jejich slibu ani nedivím. Ačkoliv je škoda, že nebylo vyprodáno... ale o to byl lepší vzduch. Ještě je potřeba poděkovat zvukařům, neboť nazvučení se povedlo nadmíru dobře.

YC nikdy nebyli moje srdcovka, report tedy není výlevou poblázněného fandy, jen objektivní konstatování toho, jak se tato akce povedla. A rozloučím se větou pocházející přímo z úst samotné kapely: "Běžte říct svým kámošům, že jsou Yellowcard zpět a ve skvělé formě!"

Setlist vystoupení Yellowcard.

 

JONASH