Report: Adept + More Than a Thousand; Praha - 07.12.2013

08.12.2013 13:33

Kdo: Adept (SWE) + More Than a Thousand (POR)
Kde: Futurum Music Bar - Praha
Kdy: 7. 12. 2013

 

Na švédské Adept jsem se chystal už několikrát, ale vždy mi kvůli nějaké události utekli. Na včerejší koncert jsem zase málem zapomněl, což bylo dáno i tím, že dva dny zpět se konala v Praze očekávaná akce, kde zahráli Madball, Deez Nuts, Your Demise a Nasty (report). A i to je důvod, proč do Futura nedorazily více jak dvě stovky lidí, jak se reálně očekávalo, ale pouhých 163 platících. Ale hned druhým dechem musím dodat, že na atmosféře to nebylo vůbec znát.

 

Portugalská metalcorová parta More Than a Thousand, která večer otvírala, to spolu táhne už od roku 2000, ač nemusí být v našich luzích a hájích až toliko známá, přestože tu už nejednou hrála. Ani já jsem nebyl nějaký fanda, znal jen pár singlů a jejich poslední desku Vol.4 Make Friends And Enemies z roku 2010. To se však po včerejšku změnilo. Nebojím se říci, že tito pánové předvedli o třídu lepší výkon než headlineři večera Adept. Jejich setu nechybělo snad nic, možná jen lepší čisté vokály. Už od první minuty do nás rvali jednu pecku za druhou, jak ty starší, tak i pár nových. Neustálý pohyb muzikantů na stagi, jejichž výkon byl rozhodně nadprůměrný. Zpěvák Vasco Ramos byl energií nabitý ze všech nejvíc, burcoval publikum, nabízel svůj mikrofon těm, kteří se na něho z prvních řad tlačili, několikrát upřímně poděkoval. To slovo "upřímně" je důležité, ne vždy to totiž interpretům věřím a spíše cítím suchou frázi. Včera ne. Lidi se na to chytali, a tak nemohl chybět mosh, skákání a tleskání do rytmu, ruce hore atd. Jak jsem zmínil výše, ani přes slabší návštěvnost, která byla navíc ještě o něco nižší než při následných Adept, nebyla atmosféra v sále vůbec, ale vůbec špatná. A já s úsměvem na tváři pohupující se do rytmu sledoval, jak si to všichni přítomní užívají. Zejména při breakdownech bylo cítit vibrace, které pronikaly do morku kostí. Nepřeháním, tak to bylo. Svůj set tito sympaťáci zakončili pomalejší Roadsick, na níž nemohl navázat jiný hit než No Bad Blood, který je určitě tou nejznámější věcí z jejich produkce. Pak konec, děkovačka a skvělý zážitek uchován v paměti. Není divu, že když se frontman Vasco Ramos v průběhu ptal, jestli by návštěvníci přišli i na další jejich vystoupení, tak většina souhlasně pokyvovala a aplaudovala.

 

Po standardní pauze na přestavbu podia nastoupili před české fanoušky Adept v čele s Robertem Ljungem. Co se jich týče, tak už pár let slýchám názory, že naživo to není ono. Že to je podstatně slabší než ze studiových nahrávek. Že to Ljung neutáhne. A bohužel se to naplnilo. Psal jsem to už včera coby status na naši FB stránku, ale trochu mě tenhle kvintet ze švédského města Trosa zklamal. Sice tuhle formaci už neposlouchám tolik jako dřív (jejich první řadovku Another Year Of Disaster považuji za jejich bezkonkurenčně nejsilnější) a v posledních letech si je dám jen sem tam, což nic nemění na tom, že jsem se na jejich vystoupení i přes ony zvěsti těšil.

Nejdříve zmíním ty zápory, abych pak už mohl psát o tom dobrém. U hudební tvorby Adept je potíž v tom, že spousta songů zní dost stejně, jakoby podle jedné šablony (úvod, sloka, refrén, sloka, refrén, breakdown... víte, co myslím, ne?). Zrovna u dva roky starého alba Death Dealers mi to dělalo zpočátku dost problém. No, a v live provedení to je pak znát o to víc. A pěvecký výkon Roberta Ljunga? Ten mě mrzel asi nejvíce. Ano, chápu, že kapela má natřískaný program - stačí mrknout na rozpis její tour -, chápu, že není vůbec lehké přecházet z growlingu/screamu do čistých pasáží, a chápu, že když má u toho člověk ještě být v pohybu a přitom vyjít s dechem, tak to je těžší o to víc. Kor když Robert není zrovna hubeňour (to nemyslím nijak zle, jen konstatuju). Jenže pokud je člověk jako já namlsaný studiovými počiny, kde jsou zpěvy parádní, a naživo z nich uslyší jen špetku, tak spokojený být nemůže. Ale dost negací. Jdeme na to pozitivní.

Adept metalcore/post-hardcore umí a dokazují, že kvalitně se dá tenhle žánr dělat i mimo území USA / Velké Británie / Austrálie, a v ČR mají dosti fanoušků. Poslední deska Silence The World je zase o nějaký ten kousek dál než počin předchozí, a i když se jejich hudba nese v dobře zajetých kolejích, pořád se poslouchá pěkně. Set odpálili skladbou Forever and a Day, za kterou následovaly hned dva singly - Secrets a The Ivory Tower. Mosh byl v té době slušně rozjetý, vytvořil se opakovaně i circle pit a prvně se začali nad hlavami přítomných objevovat stage-diveři. Stejná výpomoc jako u MTaT byla samozřejmostí, vytleskávání, otevření pitu pro následné "divočení", anebo pokleknutí sálu následované výskokem, čehož se nám dostalo při úvodu písně The Lost Boys. Z kapely vyzařovala energie a radost z hraní, basák Filip Brandelius byl skoro v tranzu, z obou kytaristů i bubeníka lil pot. A vrátím se k Ljungovi - ano, zpěv mu naživo nejde, to jsme si řekli, ale growling a řevy dává bez problému. A protože se mu nedá upřít silné charisma, tak zmíněný nedostatek dokáže zakrývat. Dále zazněly písně Shark! Shark! Shark!, Sound the Alarm či At Least Give Me My Dreams Back, You Negligent Whore!, která byla druhým přídavkem. Na setlist můžete mrknout níže. Po závěrečných tónech už jen potlesk kapele, poděkování fanouškům a čas na to si pokecat, vyfotit se a jakkoliv jinak trávit zbytek večera. Ten byl teprve na začátku, koncert skončil před desátou, neboť se ve Futuru konají o víkendech 80's & 90's párty.

 

Abych to celé nějak shrnul: mnozí můžou nesouhlasit, ale pro mě byli headlinerem večera More Than a Thousand, jejichž show mě bavila a oslovila více. Adept odvedli také kvalitní práci, jen mi tam vadilo těch několik věcí, jež jsme vypsal o pár odstavců výše. Nejsem z toho vyloženě zklamaný, užil jsem si to, asi jako většina osazenstva Futura, ale čekal jsem víc. Z desek si je poslechnu pořád rád, ty zpěvy a jejich kombinace s řevy dělají dost, ale jestli bych na ně šel ještě někdy naživo? To teď nedokážu říct.

Kaňkou na jinak vydařené akci byla krádež merche, které se dopustila jedna neznámá. A jeden z fanoušků jí ve FB eventu nechal vzkaz, pod který se můžu podepsat: "Tím, že kapele vyčoruješ merch, moc supportu neukážeš, pičo." Co dodat.


Setlist převzatý z www.setlist.fm:

Forever and a Day
Secrets
The Ivory Tower
The Ocean Grave
Sound the Alarm
An Era of Treachery
Shark! Shark! Shark!
Dead Planet
The Toughest Kids
The Lost Boys
---
First Round, First Minute
At Least Give Me My Dreams Back, You Negligent Whore!

 

Jonash