Overhype - Social Influenza (2012)

02.12.2012 20:49

Datum vydání: 27. 9. 2012
Label: DIY
Délka: 26:32 / 7 skladeb
Odkaz: https://bandzone.cz/overhype
Země původu: Česká republika
Žánr: Nu-metal/ Rap-core
+ nové hudební prvky, skvělý zvuk, basa, výrazně lepší texty
-  nové hudební prvky, angličtina
Hodnocení: 75 %
Doporučené skladby: Dirty Way, Little Renegade

 

Overhype je mladá rap-core/nu-metalová partička z Brna, se kterou máme tu čest již od roku 2004. Od té doby můžeme vidět obrovský kapelní posun. Zatímco předchozí deska Misstake byla mnohými srovnávána s Limp Bizkit  (ano, desce chybělo trochu vlastní invence), nejnovější počin je o kus dále. Overhype vždy zakládali na ověřených metodách a postupech žánru vlastních, to se ale o Social Infuenza rozhodně říct nedá.

Už při prvním poslechu slyšíme, že se hodně věcí změnilo. Overhype, jak je známe, jsou ti tam, ovšem ponechali si vynikající zvuk. K tomu přidali mohutnou basu (dílo kapelního benjamínka Ondřeje), která vás praští do uší. „No time for full countdowns!“ Zpočátku klasika, pak ale přijde šok. Tohle jsou Overhype? Dvojšlapka, Calwi řve, celá Dirty Way je mnohem tvrdší, avšak v rámci žánru. Nejbrutálnější pasáž následuje kontrastně něžný hlas Lucky Zajíčkové (Mad Line), autorky obalu desky, kterou uslyšíme ještě o čtyři písně dál. Hned následující Influenza skalní fanoušky zklidní pro kapelu typičtější polohou. V songu se vydařeně střídají tvrdší rapové pasáže s pomalejšími. Cítím zde lehčí inspiraci Hed P.E., nezapíranými kapelními hrdiny. Chaplinův velmi populární projev (letos ho slyšíme už potřetí!) uvede rádiovou hitovku Blowin’ Away s refrénem, který se vám dostane pod kůži.

Jednotlivé songy jsou chytlavé a lehce rozpoznatelné, například singl Little Renegade je výběrem toho nejlepšího, co Overhype kdy udělali, a budete si ho broukat ještě dlouho po doznění posledních tónů. Mezipohlavní hádka v Can Ya Get That? funguje na protikladech nekompromisního drsňáka Calwiho a již zmiňované zpěvačky Lucky. A na závěr Signature, opravdová třešnička na dortu. „It’s not question of fame, but faith in your dreams.“ Celou nahrávkou proplouvají elektronické doplňky, tady ovšem hrají prim. Dechy, piáno, disko. Šílenství! Tohle se v nu-metalu opravdu neslyší každý den. Refrén, sólo a po necelé půlhodince je konec.

Album i přes tuto rozmanitost drží po kupě a skvěle funguje jako celek. Jak jsem načal, deska se snaží kombinovat mnoho nových prvků, které nejsou pro tento žánr obvyklé. Od tvrdých metalcorových partů, kdy Calwi tlačí na pilu, po melodické sloky a elektronické podkresy, aby se vše zase propojilo všudypřítomným nu-metalem. Noví a modernější Overhype jsou víc než jen kopie zahraničních kapel. Ovšem zde je také kamen úrazu. Místy to zní jako by se honili za aktuálními trendy. Takový průlet vším, co je zrovna v kurzu. Tohle a „česká“ angličtina, která někdy tahá za uši, jsou jediné zápory, co bych desce vytknul. Také texty prošly výraznou změnou, letos dostávají (jak napovídá název desky) vážnější formu a větší prostor. Kluci ukazují, že to myslí sakra vážně.

Nu-metal už má roky největší slávy za sebou, minimálně Social Influenza ale dokazuje, že má stále co nabídnout. A pokud někdo tvrdí, že je mrtvý, pak ho tedy Overhype vykopali z hrobu, nabili energií a oblékli do nového kabátu. Jsou zde a jsou připravení všem nakopat zadky!

 

Michael Rosa