Morokweng – Svět se zhasne i bez nás (2011)

10.06.2011 15:44

DATUM VYDÁNÍ: 2011

LABEL: DIY

DÉLKA: 26:06

ODKAZ: BANDZONE.CZ/MOROKWENG

ZEMĚ PŮVODU KAPELY: ČESKÁ REPUBLIKA

ŽÁNR: HEAVY / CROSSOVER

+ variabilita vokálů; bicí; kytary

- slabší druhá polovina EP

Hodnocení: 70%

Doporučené skladby: Svět se zhasne i bez nás, Svár, 7 ran

Morokweng jsou mladá kapela z Hořic, hrající - podle jejich stránky na BZ - heavy-crossover. To člověku moc neřekne, ale jejich hudba se dost těžko škatulkuje. Abyste měli aspoň trochu představu, Morokweng vás pravděpodobně nejvíc osloví, pokud máte rádi the.switch. Srovnávání s nimi se asi kluci budou potkávat hodně často, ale není se čemu divit. Jejich vliv místy přímo bije do uší.

Nejvíce to je asi cítit v první sloce skladby 7 ran. Kytary, text a jeho podání zpěvem/recitací podobnou Štěpánovi z the.switch, až si člověk říká, jestli poslouchá správné album. Další podobný moment se nachází v breakdownu na konci Znáš. Ale to jsou opravdu výjimečné extrémy a sám nevím, jestli to je vzhledem ke kvalitě the.switch vůbec nějaký zápor.

Jinak je celé EP na české poměry originální a velice příjemně se poslouchá. Morokweng dokáží ve skladbách plynule měnit tempo a náladu. Na to má určitě největší vliv variabilní vokál a řev zpěváka Huga a jeho práce s kytarou, která je občas opravdu nápaditá, ale hlavně skvělé bicí. Ty pracují vždy fantasticky ve prospěch písně a bez zbytečných exhibicí. Na desce hostují dva zpěváci, Libor Zajpt z (dnes už mrtvých) Unaffected Evolution a Matěj Čejchan z Killerpanda. Druhý jmenovaný přispěl, mimo jiné, například v nejpomalejší skladbě, baladické Alespoň jednou zalži. Pro mě je asi nejlepší píseň alba titulní Svět se zhasne i bez nás, jejíž refrén poslední dobou nemůžu dostat z hlavy. Vůbec celkově mi přijde lepší první polovina EP, v té druhé se pomalu ztrácí náboj, ale špatná rozhodně není.

Za zmínku stojí, že si Morokweng album nahráli ve zkušebně a zvuk je i tak velmi dobrý a konkrétní. A taky se mi moc líbilo grafické provedení obalu a bookletu, kde jsou i všechny texty. Čímž bych chtěl poděkovat za poskytnutí EP k recenzi.

Za sebe tuto formaci určitě doporučuji. A protože pochází z ČR, bylo by dobré takovéto kapely podpořit účastí na jejich koncertech.

DAVID VÍTEK