From Day To Day - To Humans (2012)

30.09.2012 22:04

Datum vydání: 9. 9. 2012
Délka: 15:30 / 4 skladby
Odkaz: https://www.bandzone.cz/fromdaytoday
Země původu: Česká republika
Žánr: Post-hardcore
Hodnocení: 65 %
+ scream; kytary
- angličtina
Doporučené skladby: I Feel Remorse No Anger, Lost Mind

 

Fakt, že post-hardcore je v poslední době velmi moderní záležitost, dokazuje i vzrůstající počet mladých česko-slovenských kapel. Dokáží se ale vyrovnat, či alespoň přiblížit zahraničním interpretům? Bez nezbytných finančních prostředků a kouzlení se zvukem ve studiu ukáže kvality dané kapely především nápaditost, a ta valné většině chybí. S čím tedy přichází čtyřčlenná partička From Day To Day z Litvínova?

Asi měsíc staré debutové EP To Humans otevírá song I Feel Remorse, No Anger.  Prý žádná zlost, kecy! Tohle je pořádně nasraný start! Zběsilé bicí, scream, a co asi každého zaujme na první poslech, to je zabarvení hlasu zpěváka Stiefella. Přesně ten typ barvy, u které nevíte, jestli zpívá falešně nebo čistě. Nesedne každému, ale jisto jistě se dá říct, že řeže jako žiletka. Další zajímavý fakt, kluci nemají žádný fekální breakdown v pravém slova smyslu. Ano, mám na mysli dvacetisekundové blití do mikru, drcení tempa na prázdnou strunu a praní do chiny. Zaplaťpánbůh From Day To Day vyrostli na pop-punku a jde to slyšet s každičkým tónem kytar či úderem do bicích. Pojďme na další flák s názvem We Lost Ourselves. Začátek, jenž trochu smrdí jako A Day To Remember, se mění v rychlou sloku střídající scream a čisté vokály. Zpěvný refrén však v celkovém konceptu nevyčnívá tak, jak by měl. V mých uších nejslabší song z EP, avšak musím vyzvednout screamy basáka Manďase. Ty se mi zatraceně líbí a pevně drží každou píseň. S třetím kouskem Lost Mind přichází příjemné oživení. Trochu depresivní klavírová vyhrávka zní skvěle, ovšem odhaluje problém a slabinu 95 % česko-slovenských kapel – angličtinu. Ta trochu kazí dojem z jinak hudebně suverénně nejlepšího kousku téhle partičky. Celá skladba je parádně procítěná a nese se v temném duchu. Za mne palec nahoru a doufám, že kluci při tvorbě dalších písní na klavír nezanevřou. To Humans uzavírá Our End Is Coming. Chytlavá kytarová vyhrávka na horní strunu upozorňuje na pop-punkové kořeny, a do toho mocný scream „Just go!“. Sloka, která parádně šlape, zpěv krásně zapadá do podkladu a skvělý scream.. tohle má koule! Velká škoda, že nemastný, neslaný refrén song tak trochu zabíjí.

Hodnotit From Day To Day je docela tvrdý oříšek, neboť názory se určitě budou lišit. Ať už kvůli barvě hlasu, nebo garážovému soundu celé nahrávky. Pro mě ale při dnešním trendu post-hardcorových kapel, jejichž tvorba ve spoustě případů připomíná spíše soutěž o nejhustější breakdown, jsou vítanou změnou.

 

 

Hawkeye