Fresh Out of the Bus - 12​/​/​13 (2014)

29.04.2014 12:45

Datum vydání: 31. 3. 2014
Label: DIY
Délka: 20:40 / 5 skladeb
Odkaz: www.bandzone.cz/freshoutofthebus
Země původu: Slovensko
Žánr: Alternative / Indie / Rock
+ skvělé kombinování žánrů, všechny nástroje se krásně doplňují
- příště už plnohodnotné album nahrané v regulérním studiu
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: The Black One, Beyond

 

Zná někdo z vás Fresh Out of the Bus? Nemyslím si. Možná tak, pokud sledujete bandzone.cz a jejich tipy týdne. Tam se ke konci minulého roku objevili se svými nahrávkami - nijak blíž specifikovanými. Až teď jim oficiálně vychází debutové EP 12//13. O kom je tedy řeč?

Tři kluci z Nitry, kteří sice hrají pod tímto jménem už od roku 2011, ale v sestavě se objevily i dechy, nebo zpěvačka, mluví o ípíčku jako o uzavření kapitoly bouřlivých začátků a na nahrávce je to opravdu znát. Pět songů tvořených, jak už název napovídá, během roku 2012 a 13 opravdu nedostatkem různorodosti a překvapivých momentů netrpí. Hned v otvíráku Your Flavour je naznačeno, kudy se mladá trojice ubírá. Výrazná redhotovská basa, harmonické vícehlasy, hrátky s dobami a elektronika. Celé to ale působí náramně celistvě. Tyto pocity mě okamžitě opustily během druhé One For Another. Dobře zvládnutý ambient s chytlavou melodií (tu větu, která se tam dokola opakuje z hlavy, jen tak nedostanete) a hlavně skvělým zvukem. To se ostatně týká celého počinu, který si kluci nahráli svépomocí doma v obýváku.

Pravdou zůstává, že v písničkách je slyšet vliv známějších kolegů. Ne však jako u některých kapel, kde to je jen čistá kopírka. Tady jsou v náznacích a na člověka to nepůsobí stylem – „sakra, tohle jsem už někde slyšel“. Jednou to jsou Red Hot Chili Peppers, pak zase The Police, jindy 30 Seconds To Mars. Jakkoli zní fúze Stinga a Jareda prapodivně, tady to funguje.

Na konec si bratia nechali ty největší pecky. The Black One a hlavně Beyond, která by se dala označit za vrchol celého alba. A protože v nejlepším by se mělo skončit, tak i zde končí vyhlídková jízda autobusem, ze kterého se mi ani trochu nechce. Pokračování 3. 7. na Rock for People.

 

 

Stream celého EP téže na freshoutofthebus.bandcamp.com.

Michael Schnaubert