Exots - Ve styku (2013)

05.01.2014 11:56

Datum vydání: 31. 10. 2013
Label: Alfedus music
Délka: 36:54 / 11 skladeb
Odkaz: facebook.com/Exots
Země původu: Česká republika
Žánr: Pop-punk / Rock
+ skvělý zvuk, zpěv, klávesy, akustické předělávky
- chybí opravdový hit
Hodnocení: 85 %
Doporučené skladby: Přestávám dýchat, Otázky zakázaný, Letět dál (akustická verze)

 

Existuje otřepané pravidlo, které říká, že když máš talent a děláš dobrou hudbu, dočkáš se zaslouženého ohlasu. Poslední dobou mi ale přijde, že na naší malé scéně už ale platit přestává. Zvlášť malé, nekomerční rockové kapely se dočkávají minimální podpory. Ale zrovna takové partičky, jakou jsou jablonečtí Exots, si pozornost opravdu zaslouží. Svým novým albem Ve styku s přehledem vyrovnali špičku svého žánru, a proto si jí pojďme představit blíže.

Ještě než začnu chválit, zmíním, že toto je již druhé album této skupiny a jen pár týdnů nazpět se hoši vrátili ze společné tour se stále populárnějšími formacemi Zoči Voči a Zakázaný Ovoce a v létě navštívili několik větších festivalů a podívali se dokonce i na Rock For People. Byl jsi tam? Neslyšel jsi je? Jaká škoda! Jejich energický pop-punk je na nové desce dovedený téměř k dokonalosti. Ne vážně, tohle jen tak nějaká česká garážová kapela neumí. Přesto si je troufám zastrčit do téhle škatulky. To proto, že stále nevyprodávají haly, ba ani kluby, a to je právě ta škoda.

Nejsme loutky je první skladba v tracklistu. Povedená věc se skrytou kritikou naší politiky. Následuje Přestávám dýchat, kde také prvně zazní jeden z trumfů téhle bandy – klávesy. Téměř každou skladbu okoření něčím osobitým, co mám na Exots snad úplně nejradši. Vlastně ne, nejradši mám vokál Filipa Huška. Ten skvěle vyzní především v pomalejších písních (V tmách, Otázky zakázaný) a úplně nejvíc mě baví v posledních dvou akustických peckách. Předělávka Letět dál z minulého alba v této podobně je prostě jedna z těch nahrávek, která vykouzlí neskutečné mrzení v zádech během prvních pár vteřin a vydrží až do úplného konce.

To jsem se ale trochu ukvapil. Kromě výše zmíněných obsahuje CD ještě dalších 5 svižnějších skladeb, které se mohou pyšnit povedenými kytarovými riffy a kvalitními hudebními postupy. I celkový sound je opravdu profesionální, což si ale tyto songy po právu zaslouží. Jediné, co studiovce chybí, je ten chytlavý rádiový hit. Ale myslím, že to je jen otázka času, kdy chlapci s nějakým přijdou. Posílám palec nahoru a doufám, že se bude této kapele i dál dařit.

 

Vojtáno