Comeback Kid - Die Knowing (2014)

15.03.2014 12:42

Datum vydání: 4. 3. 2014
Label: Victory Records
Délka: 32:26 / 12 skladeb
Odkaz: https://comeback-kid.com/
Země původu: Kanada
Žánr: Hardcore / Punk
Hodnocení: 90 %
+ chytlavost, zvuk, skvělá kombinace starší tvorby s novým tvrdším nádechem
- nic nového
Doporučené skladby: Should Know Better, Didn’t Even Mind, Somewhere In This Miserable…

 

Comeback Kid jsou unikát na hardcorové scéně. Pětičlenná parta pocházející z jednoho z nejchladnějších měst v Kanadě – Winnipegu –  si prošla za 14 let fungování zajímavým vývojem. Několik personálních změn včetně změny vokalisty utvoří úplně jinou kapelu. Nebo ne? Každopádně CBK jako jedni z mála dokázali udržet po celou dobu své dosavadní kariéry vysoko nasazenou laťku. Jejich poslední album Symptoms and Cures, které vyšlo před 4 lety, mi uvízlo v přehrávači na poměrně dlouhou dobu. Teď jsou zpět s Die Knowing, tvrdší než kdy předtím. A to jak po hudební, tak i lyrické stránce.

Album otvírá technický klid před bouří v podobě titulní skladby. Pomalé tempo podtrhují až děsivé tóny kytar, do kterých se přidává svým silným hlasem Andrew Neufeld podpořený místy skupinovým vokálem. Tempo nabírá na obrátkách, až vyústí v brutální metalovou škrabačku Lower the Line. Srdce každého fanouška Metallicy či Converge zrychlí rytmus radostí a závěrečný breakdown posadí celý track na zadek. Wasted Arrows ani trochu neubírá na šíleném tempu. CBK ve své doposud nejtvrdší podobě, která jim skvěle sedí. Loosing Sleep naopak začíná v half-time rytmu a postupně zrychluje jako rozjetý vlak. Závěrečná půlminuta a opětovný přechod do breakdownu pak působí jako facka do obličeje, paráda. Následuje první vypuštěný singl Should Know Better. Výtečná volba pilotní písně, jež obsahuje tvrdost i chytlavost zároveň, tak jak jsme u CBK zvyklí. I Depend, I Control přináší přes minutu a půl toho nejpoctivějšího a pořádně nespokojeného hardcoru. Navazující Somewhere in This Miserable je absolutní zvěrstvo. Jedny z nejlepších kytarových riffů, které jsem kdy od těchto Kanaďanů slyšel doplněné přísným refrénem. Bezpochyby jeden z vrcholů alba. Beyond se zábavnou basovou linkou a skupinovými vokály nezklame. S Unconditional konečně přichází zpomalení. Hardcorové balady CBK jdou, o tom jsme se mohli přesvědčit již na předchozím albu. Úvaha o odvaze čelení životním situacím se vztyčenou hlavou je nevyčerpatelné téma. Zajímavá věc o téhle písni je, že v závěru stejně dojde ke zrychlení. Co naplat, rotvajler taky není rád zavřený v kleci. Didn’t Even Mind potěší všechny fanoušky té nejstarší tvorby CBK. Stoprocentně chytlavý punk-rockový riff a neméně podařený refrén. Mňam! A do počátků téhle bandy nevrátí pouze tento vál, ale i následující Full Swing, na němž zahostoval původní vokalista Scott Wade. Necelé dvě minuty nářezu přesně jako z Wake The Dead vrátí o deset let zpět. Spolupráce mezi Scottem a Andrewem funguje dokonale. Die Knowing končí podobně, jako začíná, jen o polovinu rychleji. Sink In se skupinovým vokálem zaručeně uvízne v hlavě. Skvělý výběr písně na závěr výborného alba.

Jak jsem zmínil již na začátku, Comeback Kid patří ke stálicím na hardcorové scéně. I přes změny členů si stále dokázali udržet svůj osobitý styl. Nová deska Die Knowing nepřináší nic nového, ale kombinuje to nejlepší ze starších alb s novým tvrdším nádechem. Ale pozor žádná china, žádné bezhlavé breakdowny, nic takového! Poctivý hardcore tak, jak ho mám rád!

Hawkeye

 


 

+ texty, energia, gitary, hostia
- tvrdosť a agresivita mu uberajú na melodickosti
Hodnocení: 85 %
Doporučené skladby: Should Know Better, Full Swing, Losing Sleep

 

Po štyroch rokoch prichádzajú Comeback Kid s piatym albumom Die Knowing a dlhé čakanie sa skončilo. Latka bola po Symptoms + Cures nasadená vysoko a teda aj moje očakávania od tohto počinu. Podľa slov Andrewa Neufelda sa na ňom pokúsili zachytiť esenciu ich živých vystúpení.

Začíname pomaly, titulnou skladbou. Gitary akoby sa len prebúdzali po dlhom spánku a práve teraz ich vytiahli z komory kde ich pred štyrmi rokmi po nahrávaní S+C nechali.

Die knowing that you lived to find, Die knowing where your friendships lie, Die knowing you gave nothing less, Die knowing it was imminent.

Silné texty už od začiatku. Odrážajú sa v nich Andrewove životné rozhodnutia a ich následky a osudy ľudí okolo neho, vrátane jeho rodiny a priateľov. V druhej skladbe Lower The Line trochu pritvrdili, má skôr metalcorový nádych, hutnejší zvuk gitár a temnejšiu atmosféru. Až s príchodom Wasted Arrows začínam spoznávať starých CBK. Trojica gitár v masívnom circle pite s rýchlymi bicími. Do toho scream a zborové vokály, sú to stále oni. S nohou stále na plyne sa rútime k nasledujúcej skladbe Losing Sleep, v ktorej hosťuje Poli Correia z portugalskej bandy Devil In Me. Popri tvrdých a vážnych songoch chalani na album prihodili zopár vecí na odľahčenie. Preto na jej začiatku môžeme počuť akýsi neartikulovateľný výkrik, akoby sa niekto v opitosti pokúšal zhrnúť celú vetu do jedného slova.

Adamant, adamant, tunel vision view. Was not gonna pull the plug, had to see it through.

Tieto slová dynamicky otvárajú Should Know Better, jednu z najvydarenejších skladieb albumu, ku ktorej nedávno predstavili videoklip. Pomaly sa presúvame k deviatemu songu Unconditional. Pri ňom spomalíme a z klasického HC prejdeme na down tempo. Opäť silný text, tentokrát venovaný Andrewovej matke, ktorej pred rokom zistili rakovinu.

Your family remains. No time is enough. Reality strikes and it is never enough. Are you afraid anymore? The light that surrounds you. Your faith reinforced.

V predposlednom tracku Full Swing sa ako hosť predstaví Scott Wade, pôvodný spevák CBK, ktorý s mini nahral dva albumy a v minulom roku odohral s kapelou turné k desiatemu výročiu vydania Turn It Around. O nahrávanie spevu k tomuto songu sa postaral najnovší člen BMTH Jordan Fish. CD potom uzatvára chytľavá a melodická Sink In, ktorej dominujú hlavne zborové vokály. Priam ukážkové outro. Na zborových vokáloch sa podieľalo viac ako 20 ľudí, medzi inými aj členovia Andrewových kapiel Sights And Sounds a Figure Four a tiež Pierce The Veil.

Zhrnutie, nový album je skvelý. Kombinuje v sebe klasický zvuk CBK, ktorý už roky poznáme a máme u nich radi, s novými prvkami, ktoré sa v ich tvorbe objavujú po prvý krát. Je to ich zatiaľ najtvrdší počin. Latku nastavenú vydaním Symptoms + Cures sa im však prekonať nepodarilo. Určite si ich však nenechajte ujsť naživo v Ostrave, kde sa predstavia po prvý krát už budúci mesiac.

Ramirez