Capsize - Live A Burden Die A Curse (2013)

23.01.2014 17:06

Datum vydání: 3. 1. 2013
Label: Anchors Aweigh Records
Délka: 11:46 / 3 skladby
Odkaz: https://www.facebook.com/Capsizehardcore
Země původu: USA
Žánr: Melodic hardcore / Post-hardcore
+ vokály, texty, bicí
- relativní jednotvárnost
Hodnocení: 60 %
Doporučená skladba: Fade to Grey

 

Vůbec nelituju dne, kdy jsem místo flákání se po venku zapla počítač a z Youtube na mě vyskočili Capsize. Banda z Kalifornie, která se po letech pomalu vyhrabala z řadovýho, hutnýho HC soundu a pozvolna přešla do vypracovanější, melodický odrůdy tohohle poslední dobou plodnýho žánru. Rozhodně jim to prospělo a příští album by nemuselo připomínat příbuznýho Touché Amoré napadajícího na jednu nohu. Potenciál jim rozhodně nechybí.

 

Desku otvírá Unwanted s klasickým kytarovým riffem s poměrně výraznýma, energickýma bicíma. Co mě oproti přechozímu albu opravdu těší, jsou Danyho nový, vyřvaný, „suffering“ vokály. Je z nich cítit naléhavost nechtěný, ztracený existence. Písnička odsejpá až ke zpomalenýmu, těžšímu konci.

„ Drown in the fear, sink in the guilt
in this hell, in this hell I have built “

Naskakuje nejznámější track alba Fade to Grey a následuje to, co Unwanted předznamenala. Všechno se drží v podobným tempu, sem tam se připojí výraznější kytarová melodie a hlas plný emocí vás ponoří do sychravé podzimní nálady, kdy se všechno zdá jak jeden velkej šedej sen, ze kterýho není úniku. So we forever anchor our ankles/Let us drown in love. Ve všem hledej lásku.

Závěrečná Pleading je jak textově, tak hudebně takovým shrnutím celého alba. Rychlé, dobře odbubnované části střídají pomalejší, melodičtější pasáže, po kterých se ladně vozí věty utrpení vykřičený do světa. Plive lásce, světu a společnosti do obličeje. Ke konci zazní možná trochu toho klišé v podobě:

„ Your face was the light that shined,
but only in the darkest times
there's just no sinking when you've hit the bottom “

…ale sedí to tam jak prdel na hrnec, protože to podle mě vystihuje náladu Live a Burden Die A Curse.

A stejně jako tornádo se i deska přežene během pár minut a zanechá po sobě bordel a kopu plačících lidí. Dílo to bohužel není nějak převratný, alespoň teda ne pro scénu s tvrdým jádrem. Tak snad příště bude písniček minimálně šest a chlupy nám z nich budou stát ještě tejden.

 

Dominika Mňuková