Biografie: Sonny Moore (From First To Last, Skrillex)

09.06.2012 11:46

Sonny John Moore se narodil 15. 1. 1988 v kalifornském Los Angeles. Byl nechtěný, a tak ho jeho vlastní matka dala k adopci. V roce 1997 se přestěhoval se svými nevlastními rodiči do San Francisca, později však zpět do L.A. Již jako malý propadal depresím. Ve svých 12 letech dostal svou první kytaru a pustil se do psaní textů. Roku 2002 založil se svými přáteli kapelu Hazel-rah, která se později přejmenovala na At risk. Studoval uměleckou školu, ale následně se kvůli šikaně učil doma.

V roce 2004 se 16letý Sonny stal frontmanem post-hardcorové skupiny From First To Last, se kterou se proslavil. Původně chtěl být v této kapele pouze kytaristou. S From First To Last nahrál  u Epitaph Records debutové album Dear Diary, My Teen Angst Has a Body Count, které bylo vydáno v červnu 2004, a píseň Populace in Two se dokonce objevila jako součást soundtracku ke hře Burnout 3: Takedown. S deskou se parta prezentovala na Vans Warped Tour a Dead by Dawn Tour. Po návratu z nich pak započali práci na druhém albu Heroine, které vyšlo v roce 2006 také u Epitaph Records. Moore měl problémy s hlasivkami a musel na operaci. To vedlo k jeho odchodu z From First To Last (2007) a počátku sólové tvorby, přičemž post-hardcore "vyměnil" za dubstep a electro house.

Vyrazil na své první turné jako Twipz se svými prvními tracky Signal, Equinox a Glow Worm a sklízel úspěch. Na další turné, tentokrát v roce 2008, vyrazil se skupinami jako All Time Low nebo Forever The Sickest Kid. Začátkem roku 2009 vydal své první EP Gypsyhook, které obsahovalo 3 songy a 4 remixy. Roku 2010 přišla už pod jménem Skrillex jeho první deska My Name Is Skrillex, která byla zdarma ke stažení. Dále se podílel na třetím studiovém albu There Is a Hell, Believe Me I've Seen It. There Is a Heaven, Let's Keep It a Secret britské metalcorové formace Bring Me The Horizon. V roce 2011 vydal své třetí EP Scary Monsters and Nice Sprites. Několik skladeb z něj se zařadilo i na filmové soundtracky. V dubnu 2011 se objevila na Skrillexových stránkách exkluzivní skladba Get Up s metalovou partou Korn. Později s nimi nahrál ještě songy Narcissistic Cannibal a méně známý Chaos Lives in Everything. Dalším překvapením byla spolupráce s legendární kapelou The Doors.

Koncem loňského roku přišel se svým čtvrtým EP Bangarang. V prosinci 2011 vyhrál tři ceny Grammy, a to za nejlepší taneční/elektronické album, nejlepší taneční nahrávku, nejlepší remixovanou nahrávku.

Tento DJ, hudební producent, zpěvák a kytarista dorazí letos také poprvé do ČR, neboť se stal jedním z headlinerů na festivalu na Rock For People.

 

Kuba Diviš