Biografie: Ronnie Radke (Falling In Reverse, ex-Escape The Fate)

04.02.2012 13:46

Ronald Joseph Radke se narodil 15. prosince roku 1983 v Las Vegas. Od dětství ho bavila hudba a rád zpíval se svým nejlepším kamarádem Maxem Greenem (basskytarista v Escape The Fate). Později se v Nevadské škole setkali s Omarem Espinosou (kytara v ETF) a uvažovali o založení kapely. Ronnie při studiu pracoval a neměl tedy moc času, ale nakonec se začali pravidelně scházet a hrát. Po škole zkoušeli častěji a potkali nové členy kapely ETF Carsona Allena, Roberta Ortize a Bryana "Monte" Moneyho. Byl rok 2004 a Ronnie začal mluvit o své skupině Escape The Fate.

Nikdo nevěřil, že by mohl být Ronnie něco více než poslíček, kterého dělal při studiu. V září 2005 ovšem jeho skupina vyhrála soutěž místní rozhlasové stanice, která dávala výherci možnost odehrát turné s Alkaline Trio a Reggie and the Full Effect. Porotou v soutěži byla formace My Chemical Romance a zde se také Ronnie seznámil s Gerardem Wayem, se kterým se později stali dobrými přáteli. 23. května 2006 vydala kapela své debutové album Dying Is Your Latest Fashion. To produkoval Michael Baskette, jenž klukům pomohl získat pozornost nahrávací společnosti Epitaph Records. Po vydání CD však opustil skupinu Carson Allen, který hrál na klávesy. Začalo se mluvit o tom, že Ronnie bere drogy. Občas vůbec nedorazil na zkoušku, protože tvrdil, že bez drog zpívat neumí. Čas plynul a Radkeho popularita rostla. Často chodíval s Maxem Greenem a Robertem Ortizem do barů a všemožných "pajzlů". Když se opil, byl agresivní, výbušný a útočný. Roku 2007 byl opilý Radke účastníkem bitky (Ronnie, Max Green, Robert Ortiz Michael Baskette a Michael a Marcel Colquittovi), jež skončila výstřelem ze zbraně, kterou měl Radke nelegálně (on ovšem nestřílel). Michael Colquitt byl na místě mrtvý. Radke byl obviněn, kvůli vlastnictví zbraně, a odsouzen na 5 let.

V roce 2008 opustil kapelu a nastoupil do vězení. Escape The Fate se nechali slyšet, že na Ronnieho počkají. Ve vězení složil sklladbu pro Maxe Greena, se kterým byli nejlepší přátelé. V tomto songu zpívá o kamarádství, které nemůže nic zničit. Jenže přišlo září 2008 a jako záskok za Ronnieho nastoupil do skupiny jeho v té době ještě dobrý přítel Craig Mabbitt z Blessthefall. Max začal roztrubovat, že Craig zpívá lépe než Ronnie a že Ronnieho už vlastně dávno pohřbil. Říkal o něm, že je to feťák a vrah, který by měl sedět navždy. Radkeho tahle zpráva zlomila. Začal přemýšlet o nové formaci, která by byla lepší než ETF. Do vězení se k Ronniemu dostala i nová deska This War Is Ours s Mabbittem v čele, o které si Radke myslel, že byla nahrána proti němu. Proto začal nenávidět Craiga, Maxe a vlastně celé Escape The Fate. Ve vězení vytvořil partu From Behind These Walls a pouštěl ven tracky jako Listen Up nebo Shipwrecked. Podporou mu byl Nason Schoeffler, který k vokálům nazpívaným Ronniem přidával instrumenty. Poté se přejmenovali na Falling In Reverse. Radke byl propuštěn 12. prosince 2010 a začal mluvit o tom, jak to Craigovi ukáže. Začal jej urážet ve videích, na Twitteru, Facebooku, rádiu i televizi a prohlašoval, že pomsta přichází v podobě Falling In Reverse.

Od Ronnieho propuštění začali pánové nahrávat a 26. července 2011 vydali desku The Drug In Me Is You. Všechny texty k písním napsal Ronnie při pobytu ve vězení. Na albu jsou písně, které doslova napadají Craiga Mabbitta a Maxe Greena. Nason Schoeffler opustil FiR koncem roku 2011 kvůli svým osobním problémům. Ronnie se k tomu vyjádřil slovy: "Nason k tomu měl své důvody. Zůstáváme přátelé." Na přelomu let 2011/012 vyhodil Ronnie z kapely baskytaristu Miku Horiuchi. Radke o něm sprostě a urážlivě řekl, že vůbec neumí hrát.

Nyní se Ronnie věnuje živým koncertům a začíná se skupinou pracovat na druhé desce.

Kuba Diviš