Biografie: Oli Sykes (Bring Me The Horizon)

18.02.2012 13:54

Oliver Scott Sykes se narodil 20. listopadu 1986. Žil do svých pěti let v Austrálii, poté se odstěhoval do Stockbridge nedaleko Sheffieldu ve Velké Británii. Jako teenager navštěvoval střední sheffieldskou školu, kde se setkal s Alexem Turnerem a Mattem Heldersem z Artic Monkeys. Jeho koníčkem byl zpěv, také chodil na hodiny kytary. Společně se svým bratrem Tomem Sykesem zkoušeli společně zpívat a hrát. Když bylo Oliverovi 15 let, rozjel projekt s názvem Olisaurus, ve kterém se objevovaly prvky electra, ale také deathcore. Jeho bratr Tom mu pomáhal skládat melodie a společně vše upravovali na hodinách počítačů ve škole. Oli byl už tenkrát dost populární a na škole patřil mezi nejoblíbenější a nejprospěšnější studenty. Společně se spolužákem Jamesem a bratrem Tomem pořádali koncerty pro přátelé. V této formaci měl Oli na starosti bicí a vokály.

Když bylo Oliverovi 18 let, začal mluvit na svém MySpace profilu o skupině, která dostala název Bring Me The Horizon (podle jedné z hlášek Johnyho Deppa ve filmu Piráti z Karibiku). Jeho přátelé si mysleli, že jde o další electro, ale Oli se dal na dráhu deathcoru. Pro skupinu skládal texty i hudbu. K projektu se připojil jeho kamarád z dětství Matt Nicholls, který si sedl za bicí. Skupina oficiálně vznikla roku 2004 v Sheffieldu. Do skupiny se přidali kytaristé Lee Malia a Curtis Ward a baskytarista Matt Kean. BMTH rychle prorazili a Oli začal být rozporuplnou osobností, kterou někdo miloval a jiný naopak nenáviděl. První EP skupiny dostalo název This Is What the Edge of Your Seat Was Made For a obsahovalo 4 písně, včetně akustické verze Traitors Never Play Hangman, která patří mezi pár akustických písní od této party. V době prvního alba se Oliver věnoval kromě hudby i své značce oblečení Drop Dead. V roce 2006 přišla první deska Count Your Blessings, se kterou kapela doslova vyrazila dech tisícům fanoušků. Pecky jako Pray For Plagues, Alot Like Vegas, nebo I Used to Make Out With (Medusa) se staly hity, jež kapelu vynesly hodně vysoko na žebříčku tehdejšího hardcoru a deathcoru.

Následně přišli v roce 2008 kluci s deskou Suicide Season, která je vynesla až na vrchol. Davy fanoušků po celém světě a množící se peníze se Oliverovi zamlouvaly, ovšem zároveň začal mít problémy s hlasem, které trvají dodnes. Oli, Tom Sykes a Matt Nicholls přišli s bočním hip-hopovým projektem (pro zábavu nejen skupiny) s názvem Womb 2 Da Tomb. V roce 2009 opustil kapelu kytarista Curtis Ward, a to kvůli natáčení pořadu Top Gear. Na Jeho místo přišel kytarista skupiny Bleeding Through, jeden ze zakladatelů I Killed the Prom Queen a mj. zapřísáhlý vegan Jona Weinhofen.

V říjnu 2010 vydali BMTH další CD There Is a Hell, Believe Me I've Seen It. There Is a Heaven, Let's Keep It a Secret. V albu se objevily prvky electra, které má na svědomí hlavně bývalý frontman skupiny From First To Last Sonny John Moore (Skrillex). Nyní skupina v čele s Oliverem započala práci na nové desce. S čím přijde tato formace tentokrát a jak bude znít Oliho vokál, to se můžeme jen dohadovat...

Kuba Diviš

PS: Zapojte se do diskuze o nadcházející desce od Bring Me The Horizon v tomto článku.

Předchozí biografie najdete zde.