Biografie: Billie Joe Armstrong (Green Day)

25.05.2012 20:06

Billie Joe Armstrong se narodil 17. února 1972 v kalifornském Rodeu jako nejmladší ze šesti dětí servírky a řidiče kamiónu. V pěti letech začal malý Armstrong zpívat na rodiných oslavách. Jeho snem bylo zpívat pro nemocné děti. Následoval jeho první song Look for Love, který s ním nahrálo studio Fiat Records. Devítiletý Billie dostal svou první elektrickou kytaru, které říkal „Blue“. Dnes vlastní dokonce jejích šest replik, přičemž jeho celková sbírka činí něco málo přes 30 kytar.

Na škole se seznámil s Mikem Dirntem, se kterým započali hrát covery na skladby od Led Zeppelin nebo Black Sabbath. Když jeho otec zemřel, paní Armstrongová si za nějaký čas našla nového manžela. Mladý Billie Armstrong však svého otčíma nenáviděl. Píseň Why Do You Want Him je věnována Billieho matce a jejímu vztahu právě s „novým otcem“. V roce 1987 založil Billie společně s Mikem a bubeníkem Johnem skupinu Sweet Children hrající převážně punk. O tři roky později John odešel a nahradil ho Frank Edwin Wright III. (Tre Cool). Sweet Children se přestalo líbit všem třem členům kapely, a tak se přejmenovali na Green Day. Den před svými 18. narozeninami BJ přerušil studium, protože nechtěl dělat už nic jiného než hudbu.

Následně procestovali Green Day celou zemi, kdy přespávali výhradně jen u fanoušků. Skupina prorazila do světa hudby a drtila mnohé hitparády a žebříčky. V Minneapolis potkal BJ svou budoucí manželku. Okamžitě se do ní zamiloval a v roce 1994 se stala po pětiminutovém obřadu jeho ženou. Ve stejném roce vydali Green Day dnes již legendární album Dookie, kterého se prodalo necelých 11 miliónů kopií. V  březnu 1995 se Adrianne a Billiemu Armstrongovým narodil první syn Joseph. O tři roky později pak Jacob. Následně Billie Joe a Adrianne založili studio Adeline Records.

Alba Insomniac, Warning a Nimrod neměly takový úspěch jako Dookie, ale kapela za ně dostala platinovou a zlatou desku, které jim samozřejmě zajistily další fanoušky po celém světě. Dalším trhákem byla placka American Idiot, se kterou se Green Day dostali opět do čela žebříčků. Mluvilo se o obnoveném úspěchu této punk-rockové bandy. V roce 2009 přišla placka 21st Century Breakdown, za kterou byla skupina odměněna jednou ze svých čtyř cen Grammy, které vlastní. Loni vydali pánové live CD/DVD Awesome As Fuck z podkladů, které sbírali z každé své show.

Nyní Billie Joe společně se zbytkem kapely pracuje na filmu nazvaném podle alba American Idiot. Snímek by měl být podle všeho hotový v roce 2013. Také byla na začátku dubna oznámena hned trilogie desek ¡UNO! ¡DOS! ¡TRE!, jejíž první díl je nachystaný na konec září.

Kuba Diviš

Předchozí biografie najdete zde.