Biografie: Alex Gaskarth (All Time Low)

31.03.2012 11:23

Alex se narodil 14. 12. 1987 v anglickém Harlow. V dětství se přestěhoval s rodiči do marylandského Baltimoru. Alex se dobře učil a ve škole měl samé úspěchy. V​ době jeho středoškolského studia začal hrát na kytaru a přidal se k formaci Fire in the Hole. V roce 2002 se společně se svými spolužáky Jackem Barakatem a Rianem Dawsonem dohodli, že by bylo skvělé založit si vlastní hudební skupinu nezávisle na FITH. Alex chtěl vlastní texty, ale to mu zde neumožňovali.

Počátkem roku 2003 se po dlouhých debatách dohodl s Jackem a Rianem na názvu All Time Low, který našli v textu písně Head on Collision od New Found Glory. Alex začal působit jako zpěvák a kytarista. Hlavní kytary se ujal Jack, basovku si vzal Zachary Merrick a za bubny si sedl Rian. Nejprve přezpívávali písně od pop-punkových kapel, jako jsou Sum 41, Green Day nebo Blink-182. Nečekali ale, že se jejich „covery“ dostanou až k samotným Blinkům, kteří kluky doporučili nahrávacímu studiu Emerald Moon Records. Alexovi prý bylo radostí do pláče.

V roce 2004 podepsali ATL se studiem smlouvu a vzápětí vydali své první EP The Three Words To Remember in Dealing with the End. V červenci roku 2005 pak přišlo jejich první oficiální album The Party Scene. Těsně před maturitou celých All Time Low v roce 2006 podepsali smlouvu s Hopeless Records a tehdy se začalo o kapele více mluvit. Dalším EP poté bylo Put Up or Shut Up v červenci 2006. Po maturitě vyrazila skupina na turné a po návratu začal Alex psát texty pro další studiové album.
Na přelomu 2007/08 se All Time Low umístili na šestém místě v žebříčku Indipendent Albums. Druhým singlem v albu byla píseň o striptérce Dear Maria, Count Me In, která se dostala na 86. místo v žebříčku Pop 100. V roce 2009 pak dostal singl zlaté ocenění. Po vydání tohoto druhého alba kapela zaznamenala velký úspěch. Začalo se o ní hodně mluvit, a dokonce byla pozvána do televize. Také je koncem roku 2008 magazín Alternative Press jmenoval „Kapelou roku“.

Na jaře v roce 2009 Alex začal opět psát texty a sbírat materiály pro třetí album. Sliboval, že CD bude zatím nejlepší, a podle prodaných kopií svůj slib i dodržel. V červenci stejného roku vydali tedy třetí počin Nothing Personal. Hlavní píseň alba Weightless byla jejich první, která se dostala do rádií. V prosinci 2009 je Top In Rock Awards ocenili jako nejlepší pop-punkovou skupinu. Následně podepsali další smlouvu, tentokrát u Interscope Records.

V březnu 2010 napsal Alex track Painting Flowers pro Burtonův film Alenka v říši divů. Poté zahájil společně s Jackem práci na čtvrté desce Dirty Work, která vyšla v červnu roku 2011 (recenze). Placka se opozdila kvůli přechodu k Interscope Records, původně měla vyjít už v březnu. Toto album je momentálně jejich nejprodávanějším a drží se na skvělých místech v žebříčcích po celém světě.

Hned loni na podzim Alex prozdradil, že už pomalu pracuje na dalším albu...

Kuba Diviš

Předchozí biografie najdete zde.